طلاق توافقی + شرایط، مراحل و هزینه ها

طلاق توافقی چیست
۰
(۰)

قانون در کنار اینکه برای ازدواج اهمیت زیادی قائل است و برای نظم دادن به آن، قوانینی را وضع کرده است، طلاق و جدایی زوجین را نیز به عنوان راهی برای رفع مشکلات، مهم شمرده و برای آن نیز یک سری قوانین مشخص کرده است. با اینکه طلاق راهی نکوهش شده برای حل مشکلات زناشویی است، اما در برخی موارد جز آن، چاره‌ای برای طرفین باقی نمی‌ماند.

یکی از روش‌های جدا شدن مرد و زن از هم، طلاق توافقی است که در آن هر دو طرف راضی به جدایی هستند و با توافق یکدیگر اقدام به طلاق توافقی می‌کنند. در این نوع طلاق، ابتدا زن و شوهر بر سر حقوق و تکالیف مالی و غیر مالی با هم توافق کرده و سپس با تنظیم دادخواست و مراجعه به دادگاه، اقدام به جدایی می‌کنند. در برخی موارد زوجین به علت مشغله کاری و سایر دلایل، پیگیری و رسیدگی به پیشرفت پروسه طلاق را به وکیل طلاق توافقی می‌سپارند. در ادامه با موسسه حقوقی همراه آرمانی باشید تا درباره شرایط طلاق توافقی و سایر موارد مرتبط با آن اطلاعات جامع کسب کنید. 

طلاق توافقی چیست؟ 

همانطور که اشاره کردیم، طلاق توافقی نوعی روش جدا شدن زوجین از یکدیگر است که زن و شوهر ابتدا درباره مسائل مالی مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل و اموال مشترک، حضانت بچه‌ها بعد از جدایی به توافق رسیده و سپس با مراجعه به دادگاه، دادخواست طلاق می‌دهند. دادگاه نیز با توجه توافق صورت گرفته، در صورتی که برخلاف مقررات کشورمان نباشد، رای طلاق توافقی را صادر می‌کند که به آن، گواهی عدم امکان سازش می‌گویند.

طلاق با توافق طرفین در واقع راحت‌ترین شیوه جدا شدن است و صدور رای آن در کمترین زمان ممکن انجام خواهد شد، از این رو امروزه بسیاری از زوجین این راه را برای جدایی انتخاب می‌کنند. دیگر اینکه مراحل این جدایی بدون نزاع و درگیری زوجین انجام خواهد شد و احتمال اینکه در آینده اختلافی بوجود آید بسیار کم است. برخلاف آنچه اغلب ما تصور می‌کنیم، در پروسه جدایی توافقی حتما نباید زوجه مهریه خود را بخشیده باشد و از حق و حقوق قانونی خود چشم بپوشد و هر توافقی که بین زوجین انجام شده باشد، معتبر خواهد بود.

شرایط طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی چیست؟ 

از مهمترین شرایط طلاق توافقی این است که هر دو طرف با جدایی موافق هستند. شرط مهم بعد توافق بر روی مسائل مالی و حقوق طرفین مانند مهریه، نفقه و حضانت بچه‌ها است. طبق این شرط هر توافقی که طرفین داشته باشند، قابل اجراست؛ مثلا خانوم مهریه خود را می‌بخشد یا مرد بخشی از آن یا تمام مهریه را کامل پرداخت می‌کند.

مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین وکیل مهریه در تهران برای آگاهی از حقوق زوجه

طلاق توافقی با وجود بچه 

یکی از مهمترین شروط طلاق به روش توافقی، به تفاهم رسیدن بر سر مساله حضانت فرزندان است. در این پروسه طبق قانون حضانت فرزندان دختر تا سن هفت سالگی با مادر بوده و سپس از هفت تا نه سالگی با پدر خواهند بود و بعد از آن تصمیم با خود فرزند است که می‌خواهد با پدر یا مادر خود بماند.

در مورد پسرها، حضانت فرزند پسر نیز تا هفت سالگی با مادر است. از هفت تا پانزده سالگی با پدر خواهند بود و بعد از پانزده سالگی خودشان انتخاب می‌کنند با کدام والد بمانند. البته در این مورد هم دادگاه بر اساس توافق والدین عمل می‌کند. این توافق باید مکتوب شده و اساس آن مصلحت فرزندان باشد. در حالتی که طبق توافق، یکی از والدین حضانت فرزند را عهده دار می‌شود، والد دیگر می‌تواند فرزندان را ملاقات کند و این حق هرگز از او سلب نخواهد شد.

قوانین جدید طلاق توافقی

پروسه انجام طلاق توافقی اخیرا تغییراتی داشته است به این صورت که متقاضیان ابتدا باید به سامانه نوبت‌دهی طلاق مراجعه کرده و اطلاعات خود در این سامانه وارد کنند، سپس اقدام به دریافت نوبت از مراکز غربالگری کنند و در زمان اعلام شده به مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده مراجعه کنند. در ادامه بعد از اینکه مشاوره‌های لازم انجام شد، مرکز مربوطه، گواهی عدم انصراف از طلاق را به زوجین می‌دهد که باید آن را هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل داد. دفتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست طرفین را ثبت کرده و آن به دادگاه خانواده ارجاع می‌دهد.

طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟

طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟

یکی از پرتکرارترین سوالات برای زن و شوهرانی که قصد جدا شدن به شیوه توافقی را دارند، این است که این پروسه چقدر طول می‌کشد؟ در پاسخ باید گفت مدت زمان انجام طلاق به این شیوه، به نحوه، شروع و پیگیری توسط طرفین یا وکیل طلاق توافقی بستگی دارد. البته در خوش‌بینانه‌ترین و بهترین حالت، این پروسه احتمالا بین ۶ تا ۹ ماه زمان خواهد برد. در صورتی که از کمک بهترین وکیل طلاق در تهران استفاده کنید، این زمان با توجه به تبحر و تجربه وکیل‌تان با کاهش زیادی همراه است.

تفاوت طلاق توافقی با خلع

در هر دو نوع این طلاق‌ها، طرفین با توافق به اجرای طلاق رضایت داده‌اند و تصمیم به جدایی گرفته‌اند. تفاوت‌شان در این است که طلاق به شیوه توافقی ناشی از دلایل مختلفی است، اما طلاق خلع تنها به علت تصمیم زن است، زیرا از شوهر خود به شدت متنفر بوده و کراهت دارد و قصد جدا شدن از او را دارد. لذا تصمیم به جدایی در طلاق خلع، طلاق از طرف زن است، اما در طلاق توافقی، درخواست می‌تواند از سوی هر دو طرف مطرح شود.

  • تفاوت دیگر طلاق خلع با توافقی در امکان رجوع در آن‌هاست که طلاق خلع، امکان رجوع ندارد؛ زیرا یک طرفه و از نوع طلاق بائن محسوب می‌شود. اما در طلاق از نوع توافقی، امکان رجوع وجود دارد.
  • در طلاق خلع، به علت کراهتی که زن از همسر خود دارد، مالی کمتر، معادل تمام مهریه یا کمتر و بیشتر از آن را به مرد می‌بخشد؛ ولی در نوع توافقی، مساله مهریه طبق توافق زوجین حل می‌شود.
  • در خلع، پس از جدایی، نفقه و ارثیه به زن تعلق نمی‌گیرد، ولی در جدا شدن توافقی به علت امکان رجوع در آن، چنانچه زن یا مرد قبل از موعد انقضای عده فوت کند، طرف دیگر از متوفی ارث می‌برد.

هزینه طلاق توافقی با وکیل در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

هزینه طلاق به شیوه توافقی با داشتن وکیل با توجه به شرایط پرونده و حضور یا عدم حضور طرفین در انجام مراحل طلاق متفاوت خواهد بود؛ به عنوان مثال برخی از زوجین انجام کامل مراحل طلاق را به وکیل می‌سپارند و خودشان در هیچ مرحله‌ای حضور نخواهند داشت. توجه داشته باشد که هزینه طلاق طبق توافق بر عهده زوجی است که درخواست دادرسی طلاق را به دادگاه ارائه داده است. در این شیوه هزینه حق‌الوکاله وکیل به هزینه‌های مرسوم جدایی اضافه خواهد شد. 

توجه داشته باشید که انجام مراحل جدایی توافقی بدون وکیل پیچیده‌تر از داشتن وکیل است و احتمالا زمان بیشتری نیز خواهد برد. لذا کمک گرفتن از وکیل طلاق توافقی در پیشبرد سریع پرونده موثر خواهد بود. 

هزینه طلاق توافقی

هزینه طلاق توافقی بدون وکیل چقدر است؟

هزینه طلاق در روش توافقی در صورتی که بدون وکیل انجام شود فقط شامل هزینه‌های رایج برای طی مراحل مختلف است. چنانچه وکیل حضور نداشته باشد پیگیری دادخواست طلاق بر یکی از طرفین یا هر دو خواهد بود.

هزینه جدایی توافقی بدون وکیل شامل هزینه ثبت دادخواست طلاق (حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ تومان) هزینه مشاوره دادگاه خانواده و هزینه محضر و دفترخانه برای اجرای صیغه طلاق است که برحسب شرایط دفترخانه یا محضر این هزینه نیز متفاوت خواهد بود. 

هزینه طلاق توافقی به عهده کیست؟ 

از آنجایی که طلاق به شیوه توافقی با تفاهم زوجین صورت می‌گیرد، هزینه آن نیز بر همین اساس پرداخت می‌شود. بدین معنا که زوجین برای پرداخت هزینه‌های طلاق با هم به توافق می‌رسند که یکی از طرفین یا با مشارکت هم هزینه‌ها را بپردازند. 

طلاق توافقی بائن است یا رجعی؟ 

در حالت کلی، اصل بر امکان رجوع در طلاق است اما با توجه به تشریفات انجام شده در زمینه جدایی توافقی مانند حضور در دفترخانه و صدور گواهی عدم امکان سازش، درباره امکان رجوع در آن بحث وجود دارد. لذا طبق شواهد مذکور و به طور کل این شیوه از طلاق اصولا رجعی نیست. البته طبق قانون مدنی و شواهد موجود، طلاق به شیوه توافقی از نوع بائن و به صورت خلع و مبارات است و آن به دلیل فقدان مسیری قانونی در طلاق‌ خلع و مبارات است. در نهایت طلاق به روش توافقی از نوع طلاق بائن به شمار می‌رود. 

مراحل طلاق توافقی بدون وکیل 

مراحل انجام جدایی توافقی به کمک وکیل و بدون وکیل با هم تفاوت دارد. به عنوان مثال اگر خودتان بخواهید مراحل را طی کنید باید در جلسات اجباری مشاوره، غربالگری و جلسات دادگاه جدایی شرکت کنید. برای انجام مراحل طلاق به روش توافقی بدون وکیل ابتدا باید در سامانه تصمیم ثبت نام کرده و وقت جلسات مشاوره‌تان را دریافت کنید. اغلب با فاصله دو ماه از زمان ثبت نام اولین نوبت مشاوره را به شما می‌دهند و حدود ۴ تا ۶ جلسه مشاوره را باید شرکت کنید.

سپس زوجین با مدارک هویتی خود و سند ازدواج‌ باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست جدایی توافقی را ثبت کنند. تکلیف مسائل مالی و توافقات باید در دو صورت جلسه متفاوت، مشخص و مکتوب به دادگاه ارائه شوند. در انتها بعد از اتمام جلسات دادگاه و تعیین وقت‌ رسیدگی بعد از موافقت با طلاق، برگه عدم امکان سازش زوجین صادر خواهد شد. این برگه به منزله مجوزی است که دادگاه برای جاری شدن صیغه طلاق به دفتر طلاق داده است. زوجین تا سه ماه پس از دریافت گواهی فوق، می‌توانند برای جاری شدن صیغه طلاق به دفتر مربوطه مراجعه کنند و تمام این مراحل حدود ۶ تا ۹ ماه طول خواهد کشید. 

مطلب پیشنهادی: طلاق غیابی چیست؟ بررسی تمام شرایط، مدارک و هزینه ها

جمع بندی

دریافتیم که طلاق توافقی نوعی از جدا شدن است که زوجین پیش از اقدام برای طلاق در مورد کلیه دیون، تعهدات و تکالیف با یکدیگر توافق کرده و سپس دادخواست خود را به دادگاه ارائه می‌کنند. در ادامه باید در سامانه تصمیم، اطلاعات هویتی خود را ثبت کرده و در جلسات مشاوره شرکت می‌کنند، در نهایت با دریافت برگه عدم امکان سازش از دادگاه، طلاق خود را در دفتر اسناد رسمی به ثبت خواهند رساند. بنابراین تنها شرط اصلی در جدایی توافقی همانطور که از نامش پیداست، توافق زوجین بر سر تمامی مسائل مرتبط با طلاق است. طرفین می‌توانند در صورت تمایل از وکالت وکیل طلاق توافقی برای پیگیری مراحل جدایی کمک بگیرند.

سوالات متداول طلاق توافقی

آیا طلاق توافقی نیاز به مشاوره دارد؟

بله در این پروسه زوجین ملزم به شرکت در جلسات مشاوره هستند.

فرق طلاق توافقی و مبارات چیست؟

در طلاق به شیوه توافقی زوجین امکان رجوع دارند اما در مبارات تا زمانی که زوجه فدیه یا عوض را مطالبه نکند، امکان رجوع وجود ندارد.

هزینه طلاق توافقی به عهده کیست؟

در این نوع طلاق، زوجین باید در تمامی موارد به توافق برسند. هزینه طلاق توافقی بین هر دو نصف می شود و زن و مرد موظف به پرداخت هزینه های طلاق می باشند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

پیام بگذارید