مراحل درخواست طلاق از طرف مرد

طلاق از طرف مرد
۳
(۲)

همان‌طور که می‌دانیم طبق قوانین شرع در کشور ما، حق طلاق با مرد است با این وجود باز هم برای طلاق دادن زن، شوهر باید دلایل قابل قبولی به دادگاه ارائه کند. متن دقیق قانون فوق به این مضمون است که: «مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون و با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را ارائه کند».

در واقع در این قانون هرگز اشاره نشده که برای طلاق از طرف مرد، او باید مستندات و دلایل محکمه‌پسند به دادگاه ارائه کند اما منظور از رعایت شرایط مقرر همان ارائه دلایل و طی کردن روند طبیعی طلاق است. از جمله ثبت درخواست، پرداخت حقوق زن که در قرارداد طلاق ذکر شده است مانند مهریه و حضانت فرزند. در ادامه این مقاله با همراه آرمانی باشید تا به بررسی کامل مراحل طلاق از طرف مرد بپردازیم.

تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن

اگر چه انجام مراحل قانونی درخواست طلاق از طرف مرد و زن مشابه هستند اما حفظ همیشگی حق طلاق برای مرد و دریافت وکالت طلاق برای زن جهت برخورداری از حق طلاق، تفاوت اصلی درخواست طلاق از طرف مرد و زن محسوب می‌شود.

بعلاوه ارائه دلایل محکمه‌پسند مانند اعتیاد، بیماری لاعلاج، حبس برای طولانی مدت و سوء رفتار زن یا مرد، برای هر دو یکسان است اما مواردی مانند عدم تمکین و کراهت یک طرفه زن در زندگی مشترک در صورتی منجر به صدور حکم طلاق می‌شوند که مرد راضی باشد.

درباره حضانت فرزندان نیز اگر مرد صلاحیت داشته باشد و سن فرزند مناسب اعطای حق حضانت به پدر ‌باشد، کار برای زن دشوار خواهد شد. البته تمام این موارد با حضور وکیل طلاق، سریع‌تر و آسان‌تر قابل پیگیری خواهد بود.

مطلب پیشنهادی: بهترین وکیل طلاق در تهران در موسسه حقوقی همراه آرمانی

مراحل طلاق از طرف مرد

مراحل درخواست طلاق از طرف مرد

مراحل ارائه درخواست جدایی از طرف زوج را به صورت خلاصه و فهرست‌وار ذکر می‌کنیم:

  • ثبت دادخواست طلاق به درخواست زوج یا همان طلاق رجعی در دفاتر خدمات قضایی.
  • حضور در شورای حل اختلاف پس از ارجاع پرونده برای سازش به این شورا و اعلام موضع مرد در قبال تلاش شورا برای ادامه زندگی مشترک.
  • ارجاع پرونده از شورا به دادگاه خانواده و تعیین وقت برای شرکت در جلسه رسیدگی طلاق.
  • در صورت پذیرش دادگاه و صدور گواهی عدم امکان سازش، قطعی شدن رای پرداخت مهریه و سایر حقوق مالی زن و جاری شدن حکم طلاق در دفترخانه.
  • ارسال لایحه به دادگاه تجدیدنظر و دیوان‌عالی کشور در صورت اعتراض زن به رای طلاق.
  • چنانچه مرد توان پرداخت مهریه و سایر حقوق مالی زن را ندارد، باید رای طلاق را به دفتر خانه ارائه کند تا مهلت آن منقضی نشود، سپس برای اعسار و تقسیط مهریه و سایر حقوق مالی زن اقدام کند.
  • پس از ثبت طلاق در دفترخانه، سند طلاق برای طلاق رجعی پس از پایان زمان عده و چنانچه رجوع رخ ندهد، صادر می‌شود.
  • اگر هر کدام از طرفین در مدت زمان عده فوت کنند، با توجه به اینکه طلاق رجعی در حکم زن و شوهر بودن است، فرد در قید حیات از متوفی ارث می‌برد.

طلاق از طرف مرد چه شرایطی دارد؟

در ادامه به بررسی شرایط طلاق از طرف مرد می‌پردازیم. لازم به ذکر است که اغلب این موارد مالی هستند که در ادامه آن را بیان می‌کنیم.

  • پرداخت مهریه

برای پذیرش دادخواست طلاق از طرف مرد، باید حتما شوهر مهریه زن را بپردازد. اگر مرد شرایط پرداخت مهریه را نداشته باشد، از دادگاه درخواست پرداخت اقساطی مهریه را می‌کند. برای کسب اطلاعات دقیق در این مورد کافی است تا با بهترین وکیل مهریه در تهران مشورت کنید.

  • پرداخت نفقه

تا سه ماه پس از ارائه درخواست طلاق از طرف زوج، پرداخت نفقه باید انجام شود. زیرا این طلاق از نوع رجعی است و زن تا سه ماه که در خانه شوهرش زندگی می‌کند، باید هزینه‌های زندگی او توسط مرد پرداخت شود.

  • پرداخت اجرت المثل

چنانچه زوجه در طول زندگی مشترک، به دستور شوهرش کارهایی انجام داده باشد که انجام آن‌ها در عرف و جامعه دارای دستمزد مشخص است، شوهر باید اجرت المثل آن کارها را به همسر خود بپردازد تا دادخواست طلاق پذیرفته شود.

  • نصف کردن دارایی

در صورتی که زوج حین عقد ازدواج مرد شرط تنصیف دارایی را پذیرفته باشد، برای پذیرش طلاق از طرف مرد در دادگاه، این شرط باید احراز شود. لذا مرد باید نصف اموالی را که در طول زندگی مشترک به دست آورده، به صورت بدون بازگشت به زن واگذار کند.

نکات مهم شرایط طلاق از طرف مرد

یکی از نکات مورد توجه این است که طلاق از طرف مرد نیاز به ارائه مدرک خاصی ندارد. بعلاوه اگر مرد از سوء رفتار همسرش مدرکی داشته باشد می‌تواند بدون پرداخت هیچ حقی، او را طلاق دهد. در طلاقی که از طرف مرد درخواست شود، مدت زمان ثبت درخواست طلاق حداقل ۲ ماه است. مهمترین نکته اینکه اگر چه طلاق حق قانونی مرد است اما برای انجام آن باید حق و حقوق زن را به صورت کامل بپردازد.

مطلب پیشنهادی: در مورد شرایط و مراحل طلاق از طرف زن بیشتر بخوانید.

طلاق از طرف مرد در دوران عقد

متاسفانه، در دوران نامزدی، بخشی از افراد به طور غیرمنتظره جدا می‌شوند، حتی در صورتی که عقد ازدواج امضا شده باشد و زندگی مشترک هنوز آغاز نشده باشد. از نظر حقوقی، هر زمانی که مرد تصمیم به طلاق بگیرد، می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده و ارائه درخواست مربوطه، اقدام به طلاق کند. شرط اساسی این اقدام این است که محل سکونت زن در صلاحیت دادگاه مربوطه باشد. درخواست طلاق یک سند رسمی است که فرد یا وکیل می‌تواند آن را از طریق سامانه‌های الکترونیکی قضایی ثبت کنند و باید به دفاتر قضایی مراجعه کنند تا مراحل رسمی طلاق را طی کنند.

طلاق از طرف مرد چقدر طول می‌کشد؟

بعد از ثبت دادخواست طلاق از سمت زوج و تشکیل دادگاه و صدور حکم طلاق، با در نظر گرفتن اینکه زن به حکم صادره برای طلاق اعتراض کند یا خیر، زمان قطعی شدن حکم و مراجعه به دفترخانه جهت جاری شدن صیغه طلاق، متفاوت خواهد بود. مراحلی که زن می‌تواند اعتراض کند شامل موارد زیر است:

مرحله اول یا مرحله صدور حکم که در صورت اعتراض زن، پرونده برای تجدید نظر ارجاع داده می‌شود و اگر در این مرحله نیز زن اعتراض کند پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده می‌شود که در مجموع چیزی حدود یکسال به طول می‌انجامد. اما چنانچه در همان مرحله اول زن اعتراضی به حکم طلاق نداشته باشد، نهایت طی ۴ ماه بعد از ثبت دادخواست، حکم طلاق قطعی و صیغه طلاق در دفترخانه جاری خواهد شد.

طلاق از طرف مرد چقدر طول می کشد

شرایط نفقه و اجرت المثل در طلاق از طرف مرد چگونه است؟

تا زمانی که مدت زمان مشخص شده یعنی ۱۰۰ روز از تاریخ ابلاغ درخواست طلاق توسط مرد گذشته باشد، پرداخت نفقه به عهده شوهر است. مگر اینکه زوجین توافق دیگری داشته باشند یا زن باکره باشد، در این صورت شوهر موظف به پرداخت نفقه نمی‌باشد.

همچنین میزان پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت توسط شوهر، از زمان عقد ازدواج تا لحظه صدور حکم طلاق، بر اساس سنوات زندگی مشترک تعیین می‌شود. این مبلغ هر سال توسط یک کارشناس رسمی دادگستری بر اساس میزان دارایی مرد، وضعیت زن و تعداد فرزندان محاسبه می‌شود و به طور مشخص تعیین می‌گردد.

حضانت فرزندان در طلاق از طرف مرد با چه کسی است؟

حضانت فرایندی است که بر اساس شرایط قانونی و به منظور حفظ مصلحت کودک صورت می‌گیرد. طبق قوانین حضانت، کودکان زیر ۷ سال باید در مراقبت مادر خود باشند و پس از آن تا سن ۹ سالگی دختر با مادر و بعد از آن تا سن ۱۵ سالگی پسر با پدر خود خواهد بود. اما، در صورت بروز مواردی که مصلحت کودک را تهدید می‌کند، قاضی می‌تواند به دلایل متعددی از جمله ازدواج مجدد مادر یا مشکلات اعتیاد یا رفتارهای نامناسب پدر، تصمیم به تغییر حضانت بگیرد و حتی یکی از والدین را از حق حضانت محروم کند.

هزینه ثبت طلاق از طرف مرد

هزینه طلاق از طرف مرد با وکیل

طلاق چه از جانب زن باشد، چه توافقی و چه از طرف مرد، چنانچه با حضور وکیل انجام شود، سریع‌تر و آسان‌تر پیش خواهد رفت. در هزینه طلاق با وکیل از سمت زوج، علاوه بر هزینه‌های عادی طلاق، حق‌الوکاله وکیل نیز اضافه خواهد شد. مقدار این دستمزد با توجه به مراحل پرونده و پیچیدگی‌های آن مشخص خواهد شد و ممکن است متفاوت باشد.

هزینه طلاق از طرف مرد بدون وکیل

در حال حاضر هزینه ارائه دادخواست طلاق از جانب زوج در سال ۱۴۰۲ با در نظر گرفتن تعرفه دفتر خدمات الکترونیک مبلغی در حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار تومان است. پس از ثبت دادخواست برای طلاق تقریبا هزینه دیگری وجود ندارد مگر اینکه بخواهید در جلسات مشاوره دادگاه شرکت کنید که باید هزینه آن را بپردازید. به طور کلی دعاوی طلاق از طرف هر کدام از زوجین، جزء دعاوی غیر مالی بوده و حداقل هزینه برای آن‌ها ۵۰۰ هزار تومان است.

آیا طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن امکان پذیر است؟

بله ، در واقع با توجه به اینکه حق طلاق با مرد است و به ارائه دلیل قانونی هم نیازی ندارد، زن فقط قادر است حقوق مالی خود را طلب کند و انجام طلاق بدون رضایت زن هم ممکن است. یعنی در صورتی که زوجه طلاق نخواهد ولی زوج به انجام آن اصرار داشته باشد، در نهایت دادگاه ناگزیر حکم طلاق را صادر خواهد کرد. اما تامین حقوق مالی زن واجب است و دادگاه باید برای این موارد تعیین تکلیف کند.

تنها مورد این است که چنانچه زن به طلاق راضی نباشد، روند پرونده حتی تا یکسال زمان خواهد برد. بنابراین اصل طلاق برای مرد راحت است ولی پرداخت حقوق مالی زن اغلب مشکل ساز خواهد بود . لذا در صورتی که زن طلاق نخواهد و مرد دادخواست طلاق بدهد، اعتراض زن موجب اطاله دادرسی شده و مطالبه مهریه، اجرت المثل و نصف دارایی، با فرض استحقاق زن باعث طولانی شدن پروسه طلاق خواهد بود.

آیا بدون عقدنامه یا سند ازدواج، مرد می تواند درخواست طلاق را ثبت کند؟

در صورت تمایل زوجین به طلاق، باید سند ازدواج خود که به عنوان اثبات وجود رابطه زوجیت بین آنها عمل می‌کند را به عنوان یکی از دلایل به دادگاه ارائه دهند. بدون اثبات عقد ازدواج بین زوجین، دادگاه قادر به صدور حکم طلاق نخواهد بود و این امر برای دادگاه قابل قبول نیست. به عبارت دیگر، طلاق بدون وجود این سند امکان‌پذیر نیست.

نکته حائز اهمیت این است که حتی اگر سند ازدواج گم شده باشد، این به تنهایی دلیل موجهی برای دادگاه نیست. زیرا عملیات ازدواج در دفاتر ثبت اسناد انجام می‌شود و همچنین ثبت الکترونیکی نیز وجود دارد. در صورتی که به هر دلیلی سند ازدواج در دسترس شما نباشد، می‌توانید با پرداخت هزینه مربوطه، از دفتری که ازدواج در آن ثبت شده است، درخواست صدور رونوشت آن را داشته باشید.

انتقال اموال قبل و بعد از دادخواست طلاق از طرف مرد چگونه است؟

گاهی اوقات در طلاق از طرف مرد، شوهر برای آنکه از دادن حق و حقوق مالی همسرش شانه خالی کند، اقدام به انتقال اموال و دارایی‌های به نام خود به دیگران می‌کند و اموال خود را به نام شخص دیگری منتقل می‌کند. در واقع این عمل شخص جرم تلقی شده و اگر شخص طرف معامله از این موضوع آگاه باشد، او نیز شریک جرم به حساب خواهد آمد.

این شیوه در حال حاضر در بین بسیاری از آقایانی که قصد طلاق دادن همسرشان را دارند مرسوم شده و آ‌ن‌ها قبل از ارائه دادخواست جدایی و قبل از دادخواست مهریه از طرف زن، اموال و دارایی خود را به نام شخص دیگری می‌رنند. باید توجه داشت در صورتی که انتقال اموال به نام غیر، پیش از مطالبه مهریه باشد، قاضی صوری بودن معامله را به سختی می‌پذیرد و اثبات این موضوع منوط به انجام بررسی‌های دقیق توسط دادگاه است.

جمع بندی

درخواست طلاق از طرف مرد یکی از راه‌های پایان دادن به زندگی زناشویی است و در برخی از موارد با توجه به شرایط موجود بین زن و مرد، ممکن است بهترین راه‌ نیز باشد. البته در نظر داشته باشید که ممکن است درخواست طلاق از سمت زوج، بر زن و فرزندان او تاثیرات روانی و اجتماعی منفی بگذارد، لذا توصیه می‌شود قبل از گرفتن هرگونه تصمیمی در این‌باره حتما شرایط و مقررات مرتبط با طلاق را به دقت بررسی کرده و در صورت تمایل با وکیل طلاق مشورت نمایید.

سوالات متداول طلاق از طرف مرد

در صورت طلاق از طرف مرد آیا مهریه تقسیط می شود؟

بله، اگر مرد توان پرداخت مهریه به صورت یکجا را نداشته باشد می‌تواند درخواست تقسیط در پرداخت را به دادگاه ارائه دهد.

آیا درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد امکان پذیر است؟

بله، فقط در این شرایط چنانچه نزدیکی صورت نگرفته و زن باکره باشد، نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۳ / ۵. تعداد رای: ۲

هنوز رای ثبت نشده است.

پیام بگذارید