شرایط حق طلاق چیست؟ (وکالت حق طلاق به زن)

حق طلاق چیست؟
۰
(۰)

ازدواج پیوندی است بین دو نفر که تصمیم گرفته‌اند به شکل رسمی و قانونی با یکدیگر زندگی مشترکشان را آغاز کنند. اما متاسفانه همه ازدواج‌ها پایدار نیست و گاهی زوجین بعد از مدتی، دچار مشکلات و ناسازگاری شده و تصمیم به جدایی می‌گیرند. اما بر سر راه این جدایی چالش‌ها و موانع قانونی وجود دارد و به راحتی قابل انجام نیست.

یکی از این چالش‌ها، موضوع حق طلاق است. در کشور ما، حق انجام طلاق در ایران به‌ شکل رسمی و قانونی یکی از حقوق مرد به شمار می‌آید و زن حقی برای گرفتن طلاق ندارد. اما بسیاری از زنان می‌توانند به شیوه‌های گوناگون این حق را از همسر خود بگیرند. البته برای گرفتن این حق می‌توان از مشاوره و وکالت وکیل طلاق استفاده کرد. اگر قصد گرفتن طلاق دارید و ساکن تهران هستید، از مشاوره بهترین وکیل طلاق در تهران در موسسه حقوقی همراه آرمانی بهره‌مند شوید. در ادامه درباره حق طلاق زن و شرایط گرفتن آن از مرد، به توضیح می‌پردازیم. 

حق طلاق چیست و با چه کسی است؟ 

بر طبق قانون، هرگاه زن‌ و شوهری تصمیم بگیرند که جدا شوند، طی پروسه طلاق می‌توانند به شکل رسمی این کار را انجام دهند. حال اینکه قانونگذار بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق انجام طلاق را به مرد داده است. یعنی طبق قوانین حاکم در کشور ما، مردان حق دارند هر زمان که بخواهند همسر خود را طلاق را دهند، مشروط به اینکه قبل از این کار تمام حق و حقوق قانونی او را بپردازد. پس به عبارتی حق دادن طلاق، شرعا و‌ قانونا از آن مرد است و هرگز سلب نمی‌شود و کسی نمی‌تواند این حق را از او بگیرد.

اما مرد می‌تواند به صلاحدید خود و بنابر قانون وکالت حق طلاق را به همسرش واگذار کند. داشتن حق انجام طلاق برای زن به این معنی است که هر زمان و تحت هر شرایطی، حتی بدون حضور مرد نیز می‌تواند، طلاق بگیرد. بنابراین زن با رضایت همسرش، می‌تواند از این حق بهره‌مند شود.

مطلب پیشنهادیی: شرایط و مراحل طلاق از طرف زن را در همراه آرمانی بخوانید.

حق طلاق مطلق چیست؟ 

وکالت مطلق در طلاق به این معناست که زن هر زمان بخواهد قادر است با مراجعه به دادگاه و گرفتن وکیل، طلاق خود را بگیرد. این حق، به صورت شرطی مستقل در سند ازدواج نوشته می‌شود یا این که بعد از ازدواج در دفتر اسناد یا کنسولگری ایران در سایر کشورها، وکالت رسمی مرد به زن برای طلاق داده می‌شود. 

شرایط گرفتن حق طلاق 

گرفتن حق انجام طلاق برای زن شرایطی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  •  ناتوانی یا امتناع مرد از پرداخت نفقه
  • امتناع مرد از انجام وظایف زناشویی
  • چنانچه ادامه ازدواج موجب عسر و حرج زن باشد (ادامه زندگی برای زن غیر قابل تحمل باشد).
  • مرد عقیم، دیوانه یا مبتلا به بیماری جسمی لاعلاج باشد.
  • مرد شغلی داشته باشد که باعث بی آبرویی شده و مخل مصلحت خانواده باشد.
  • مرد از طرف دادگاه کیفری به پرداخت مجازات نقدی محکوم شده و توانایی پرداخت آن را نداشته باشد و به حبس محکوم شود.
  • مرد به مدت ۶ ماه بدون ارائه دلیل قانع کننده منزل را ترک کرده باشد.
  • ثابت شود مرد رابطه نامشروع داشته و به همسرش خیانت می‌کند.
  • ضمن عقد ازدواج در محضر، شرط حق انجام طلاق برای زن در عقدنامه ذکر شده باشد.

مزایا و معایب حق طلاق زن

مزایا و معایب حق طلاق زن چیست؟

اینکه زن دارای وکالت حق طلاق است، دارای مزایا و ه معایبی است که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

مزایای حق طلاق زوجه 

ازدواج تصمیمی است که زوجین در گرفتن و اجرای آن با یکدیگر هم نظر هستند بنابراین ناعادلانه است که برای گرفتن طلاق، تنها یک نفر رسما حق تصمیم گیری داشته باشد. پس اگر زن هم حق انجام طلاق را داشته باشد، می‌تواند بدون چشم‌پوشی از سایر حقوق خود، به راحتی از همسرش جدا شود.

معایب حق طلاق زوجه 

در این میان برخی معتقدند که اگر زن حق گرفتن طلاق داشته باشد، معایبی نیز به همراه دارد. استدلال آن‌ها برای این ادعا این است که زنان دارای روحیه‌ای آسیب‌پذیر، شکننده و ظریف هستند و از روی احساسات تصمیم می‌گیرند. بنابراین در صورت داشتن حق انجام طلاق، هرگاه با مشکلی مواجه شوند ممکن است، بر اساس احساسات و بدون منطق تصمیم به جدایی بگیرند. داشتن حق طلاق برای زن به منزله سلب آن از مرد نیست؛ بلکه زن نیز مانند مرد از حق گرفتن طلاق بهره‌مند می‌شود و هر زمان بخواهد می‌تواند شوهرش را طلاق دهد.

مطلب پیشنهادی: شرایط و قوانین طلاق از طرف مرد چیست؟

روشهای قانونی گرفتن وکالت حق طلاق 

همانطور که اشاره کردیم مرد می‌تواند بنا به دلایل گوناگون، حق انجام طلاق را به همسر خود واگذار کند‌. در این صورت زن می‌تواند بدون اجازه شوهرش برای جدا شدن اقدام کند. لازم به یادآوری است که در هر حال، حق وکالت طلاق از مرد ساقط نخواهد شد، بلکه هر دو دارای این حق قانونی می‌شوند. برای گرفتن وکالت حق طلاق از مرد، سه روش قانونی وجود دارد:

دریافت وکالت طلاق هنگام عقد

 بهترین راه این است که مرد هنگام عقد رسما حق انجام طلاق را به همسر خود بدهد.اصولا امروزه خانواده دختر برای ضمانت زندگی او، هنگام عقد از مرد وکالت طلاق دریافت می‌کنند. یعنی در سند ازدواج آن‌ها ذکر می‌شود که این حق قانونا به زن اهدا شده است.

در این حال مرد می‌تواند حق گرفتن طلاق را منوط به شرایطی به همسرش اعطا کند. به عنوان مثال در عقدنامه ذکر کند‌ که زن‌ تنها در صورتی که مهریه خود را ببخشد، مجاز به استفاده از این حق است یا زمانی که مرد قصد ازدواج مجدد داشته باشد. این موارد باید به صورت توافقی در عقدنامه درج شوند. برای کسب اطلاعات دقیق حتما از مشاوره بهترین وکیل مهریه در تهران استفاده کنید تا از حقوقی که متعلق به زوجین بوده، اطلاع یابید.

دریافت وکالت طلاق بعد از ازدواج

چنانچه مرد بخواهد پس از ازدواج حق انجام طلاق را به همسرش واگذار کند، زوجین می‌توانند با همراه داشتن کارت ملی، شناسنامه و سند ازدواج خود به دفاتر اسناد رسمی و یا محضر مراجعه کنند. سپس مرد وکالت‌نامه اعطای حق انجام طلاق را تنظیم و امضا می‌کند. در این نوع وکالت‌نامه نیز مرد مجاز است که شروط خود را قید کند. 

اقدام از خارج از کشور

اگر مرد بعد از ازدواج ساکن کشورهای دیگری باشد و نتواند به دفاتر اسناد رسمی در ایران مراجعه کند، این امکان برایش وجود دارد که با مراجعه به دفاتر کنسولگری ایران در کشور مربوطه، وکالت نامه طلاق را به همسر خود اعطا کند.

انواع وکالت حق طلاق

انواع وکالت در گرفتن حق طلاق

وکالت در طلاق به دو شکل است:

حق طلاق ضمن عقدنامه 

حق گرفتن طلاق را می‌توان در ضمن عقد ازدواج و در عقدنامه قید کرد. در این حالت، زمان عقد نکاح وکالت طلاق از طرف مرد به زن داده می‌شود. به عبارتی این حق به زوجه داده می‌شود که در صورت احراز شرایط قید شده یا توافق انجام شده در عقدنامه، بتواند از حق خود برای طلاق دادن مرد استفاده کند.

حق طلاق محضری

این نوع حق طلاق در واقع به معنای واگذاری حق جدایی به زن از طرف مرد در محضر اسناد رسمی است. در این حالت زوجین با ارائه مدرک شناسایی و با توجه به توافقی که بین خودشان صورت گرفته، به محضر رفته و مرد حق طلاق را همسر خود می‌دهد. 

جمع بندی

در حال حاضر اصرار بر گرفتن حق انجام طلاق برای زن، در بین بانوان و خانواده‌های آن‌ها بسیار زیاد شده است و اغلب مانند مهریه به عنوان پشتوانه‌ای برای آینده در نظر گرفته می‌شود. البته اگر دشواری طلاق از جانب زن و در صورت مخالفت مرد را مد نظر بگیریم، این امر توقع بی جایی نیست که زن نیز دارای حق انجام طلاق باشد و بتواند در صورت غیر قابل تحمل شدن زندگی از طرف مرد، او را طلاق دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این‌باره با کارشناسان و وکلای طلاق موسسه حقوقی همراه آرمانی تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند. 

سوالات متداول حق طلاق

آیا امکان خرید حق طلاق وجود دارد؟

خیر، حق طلاق را تنها می‌توان در ضمن عقد نکاح یا پس از ازدواج و در دفتر اسناد رسمی به زن واگذار کرد.

حق طلاق بلاعزل چیست؟

وکالت بلاعزل نیز یکی از حالت‌هایی است که حق انجام طلاق را برای زن ممکن می‌کند تا بتواند بدون ارائه دلایل قانونی برای طلاق از شوهرش جدا شود.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

پیام بگذارید