راهنمای کامل رفع سوء اثر چک برگشتی

رفع سوء اثر چک برگشتی
۰
(۰)

گاهی پیش می‌آید که به دلایلی مثل فراموشی، نداشتن پول در حساب یا همزمانی چند چک، حساب افراد به اندازه مبلغ چکی که قبلا صادر کرده‌اند، موجودی ندارد و چک برگشت می‌خورد.

در این مقاله بررسی می‌کنیم که چک برگشتی چیست و نحوه رفع سوء اثر چک برگشتی چگونه است. زیرا پس از اینکه چکی برگشت می‌خورد، به صورت اتومات نام فرد صاحب حساب در بلک لیست خدمات بانکی قرار می‌گیرد و حساب وی بسته می‌شود.

این فرد تا زمانی که رفع سوء اثر چک برگشتی را انجام نداده باشد، نمی‌تواند از خدماتی مانند افتتاح حساب، صدور کارت بانکی جدید، داشتن گردش مالی در کلیه حساب‌ها، دریافت تسهیلات، صدور ضمانت‌نامه ارزی، گشایش اعتبار ارزی یا ریالی، گرفتن دسته چک جدید صیادی استفاده کند.

در ادامه در این مقاله از موسسه حقوقی همراه آرمانی درباره نحوه رفع سوء اثر چک برگشتی و استعلام آن شرح خواهیم داد.

چک برگشتی چیست؟

طبق قانون صدور چک، اگر فردی چک صادر می‌کند باید در تاریخ سررسید آن، در حساب مورد نظر به اندازه مبلغ چک پول داشته باشد تا چک پاس شود. در این صورت به محض اینکه چک وارد سیستم بانکی شود و موجودی حساب کافی نباشد، چک برگشت زده می‌شود و فرد دارنده چک می‌تواند علیه صادر کننده اقدام قانونی انجام دهد. به چک برگشتی عناوینی مانند چک بلامحل یا چک پرداخت نشدنی نیز می‌دهند.

متاسفانه طی سال‌های اخیر صدور چک‌های برگشتی تا حد زیادی افزایش داشته است و از این رو همه ما باید آشنایی کافی با قوانین و مقررات صدور چک داشته باشیم. لذا در ادامه انواع روش‌های رفع سوء اثر چک برگشتی و سایر موارد مرتبط با این زمینه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

روش های سوء اثر چک برگشتی

روش های سوء اثر چک برگشتی

ممکن است برخی افراد به روش‌های غیر قانونی برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام کنند، اما قطعا بهتر است برای این کار از شیوه‌های قانونی کار وارد شویم. شایان ذکر است که ارائه چک برگشتی بعد از تامین موجودی در حساب الزامی است و در صورت عدم ارائه چک می‌توان یکی از روش‌های قانونی زیر را برای رفع سوء اثر اقدام کرد.


  • تامین موجودی و پر کردن حساب

صادرکننده چک به میزان مبلغ چک، حساب جاری خود را شارژ می‌کند. سپس بانک مبلغ چک را به حساب فرد دارنده چک واریز می‌کند. در نهایت بانک نسبت به رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام می‌کند.


  • ارائه لاشه چک برگشتی

روش دیگر اینکه صادر کننده چک باید به بانک مراجعه کرده و لاشه چک برگشت خورده را به بانک تحویل دهد. در ادامه بانک در ازای تحویل گرفتن لاشه چک برگشتی، یک رسید به این فرد خواهد داد.


  • ارائه رضایت‌نامه محضری از دارنده چک به بانک

این روش اجباری نیست و چنانچه لاشه چک به بانک تحویل داده شود، نیازی به انجام این کار نیست. اما اگر به هر دلیلی لاشه چک برگشتی گم شود، انجام این مرحله الزامی خواهد بود. چنانچه دارنده چک یک ارگان دولتی یا فردی حقوقی باشد، ارائه یک رضایت‌نامه معمولی کافی است.


  • واریز مبلغ چک برگشتی به سپرده قرض الحسنه جاری و مسدود کردن حساب برای یکسال

در صورتی که صادرکننده چک به هر دلیلی فرد نتواند لاشه چک را تحویل بانک دهد و دارنده چک نیز رضایت‌نامه محضری پر نکند، باید صادرکننده چک به اندازه مبلغ چک حساب قرض‌الحسنه جاری بانک را شارژ کند. بعد از بانک می‌خواهد تا زمان تعیین تکلیف وضعیت چک، این مبلغ در حساب بلوکه شود که حداکثر این زمان ۱ سال است.

در ادامه بانک طی ۵ روز کاری به دارنده چک نامه‌ای مبنی بر تامین مبلغ و دریافت آن ارائه می‌کند. دارنده چک می‌تواند به بانک مراجعه کرده و وجه را دریافت کند تا رفع سوء اثر چک برگشتی انجام شود.


  • ارائه حکم قضایی

چنانچه به روش‌های فوق نتوانید رفع سوء اثر چک بلامحل را انجام دهید، با گرفتن حکم قضایی اقدام کنید.


  • سررسید تاریخ انقضاء چک

این روش در رفع سوء اثر چک برگشتی، برای افرادی است که علاقه‌ای به استفاده از سایر روش‌ها ندارند لذا می‌گذارند چک پس از طی شدن زمان انقضاء قانونی آن، رفع سوء اثر شود.

رفع سوء اثر چک بدون لاشه چگونه است؟

بر اساس قانون بانک مرکزی، اگر فردی نتواند لاشه چک برگشتی خود را به بانک تحویل دهد، باید رضایت‌نامه محضری از دارنده چک به بانک، ارائه کند تا رفع سوء اثر چک بلامحل انجام شود. اگر امکان این کار هم وجود نداشت، صادرکننده چک می‌تواند مبلغ مورد نظر را به حساب قرض الحسنه جاری بانک واریز کرده و آن را تا مدت زمان تعیین تکلیف وضعیت چک (حداکثر ۱ سال) بلوکه کند.

در نهایت اگر این کار هم ممکن نبود با دریافت حکم قضایی می‌توان برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام کرد.

شرایط سوء اثر کردن چک چیست؟

شرایط رفع سوء اثر چک برگشتی در تبصره ۳ ماده ۵ قانون جدید صدور چک مشخص شده و به موجب آن، در هر یک از شرایط رفع سوء اثر، بانک باید مراتب کار را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی، ثبت کند تا در لحظه چک، رفع سوء اثر شود. در ادامه این شرایط را مرور خواهیم کرد.

  • کسری مبلغ چک، به حساب جاری بانک واریز شود و درخواست بلوکه شدن این وجه، ثبت شود. در ادامه بانک حساب مزبور را تا هنگام مراجعه دارنده چک (حداکثر یک سال)، مسدود می‌کند و در مدت ۵ روز کاری، به دارنده چک برای دریافت وجه اطلاع دهد.
  • صادرکننده، لاشه چک را تحویل بانک دهد.
  • رضایت‌نامه‌ای رسمی از دارنده چک یا نامه‌ای رسمی از شخص حقوقی دولتی یا عمومی غیر دولتی دارنده چک، تحویل بانک داده شود.
  • نامه‌ای رسمی از طرف مراجع قضایی یا ثبتی ذی‌صلاح، مبنی بر پایان عملیات اجرایی چک تحویل بانک داده شود.
  • یک حکم قضایی دال بر عدم بدهکار بودن صاحب حساب برای چک ارائه شود.
  • سه سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت بگذرد و هیچ گونه دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص چک مورد نظر، توسط دارنده چک ثبت نشود.شرایط سوء اثر کردن چک

مدت انقضاء رفع سوء اثر چک

چنانچه فردی چکی را صادر کند و در زمان مقرر موفق به پر کردن جای چک نشود، چک پاس نخواهد شد اما این به معنای برگشت خوردن چک نیست. در صورتی که صادرکننده در مدت ده روز، مبلغ چک را پرداخت کند، بانک باید در مدت ده روز کاری، اطلاعات این فرد را به بانک مرکزی ابلاغ کند تا رفع سوء اثر چک برگشتی انجام شود.

حال چنانچه از هیچ کدام از روش‌های ذکر شده فرد نتواند چک را رفع سوء اثر کند، پس از پایان مدت انقضاء چک، بانک باید آن را رفع سوء اثر کند. البته به صورت خودکار پس از سررسید تاریخ چک، رفع سوء اثر انجام خواهد شد و نیاز به اقدام خاصی نیست.

اخیرا اعلام شده که مدت انقضاء چک از ۷ سال ۳ سال کاهش پیدا کرده است، اما چنانچه کسی برای رفع سوء اثر چک اقدام نکند، پس از ۷ سال چک منقضی خواهد شد. در صورتی مدت زمان انقضاء ۳ سال است که برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقداماتی انجام شود.

استعلام رفع سوء اثر چک برگشتی

برای استعلام رفع سوء اثر چک برگشتی از سه راه زیر می‌توان اقدام کرد.

  • روش غیر حضوری که در آن افرادی که برای رفع سوء اثر چک اقدام کرده‌اند و حالا قصد دارند وضعیت آن را استعلام و پیگیری کنند، می‌توانند از اپلیکیشن ساد ۲۴ استفاده کنند. لذا باید این برنامه را که به سیستم بانک مرکزی متصل است، روی تلفن همراه خود نصب کرده و به صورت رایگان، استعلام صیاد را انجام دهند. در این برنامه امکان بررسی تعداد چک برگشتی و وضعیت رفع سوء اثر آن‌ها وجود دارد. این روش برای افرادی که تعداد چک برگشتی‌شان کم باشد، مناسب است.
  • روش حضوری که برای دارندگان چک برگشتی به تعداد زیاد مناسب است و فرد باید برای دریافت استعلام وضعیت رفع سوء اثر چک برگشتی خود به بانک مرکزی مراجعه کند.

مطالعه دقیق در مورد روش های استعلام چک برگشتی (قدیمی و صیادی)

برای سوء اثر کردن چک باید به کجا مراجعه کنیم؟

برای رفع سوء اثر چک برگشتی، صادرکننده آن باید به بانک مراجعه کرده و از این طریق برای رفع سوء اثر اقدام کند. لازم به ذکر است که مراجعه به بانک، مشروط به تامین موجودی مبلغ چک یا ارائه لاشه آن یا ارائه رضایت‌نامه از دارنده چک است. لذا برای رفع سوء اثر چک برگشتی مراکز حقوقی وجود دارند که با گرفتن بهترین وکیل چک برگشتی می‌توان اقدامات رفع سوء اثر چک را به آن‌ها سپرد. این مراکز در ازای دریافت مبلغی مشخص مراحل کار را انجام می‌دهند.

لازم به ذکر است که برخی از این مراکز با دریافت مبالغ بسیار زیاد و از راه‌های غیرقانونی اقدام به رفع سوء اثر چک می‌کنند لذا در انتخاب خود دقت کنید. ضمن اینکه ممکن است مبلغ دستمزد را دریافت کنند و برای رفع سوء اثر اقدامی نکنند و کلاهبرداری انجام دهند.

مراجعه به بهترین وکیل چک برگشتی در تهران برای سوء اثر کردن چک

مشاوره با همراه آرمانی برای سوء اثر کردن چک

موسسه همراه آرمانی یکی از معتبرترین و مطمئن‌ترین مراکز حقوقی است که در زمینه رفع سوء اثر چک برگشتی به صورت قانونی فعالیت دارد. وکلای حرفه‌ای این مرکز با سابقه و توانایی بالا قادر به رفع سوء اثر چک برگشتی شما در اسرع وقت و از طرق قانونی هستند. لذا چنانچه قصد رفع سوء اثر چک برگشتی خود را دارید و بنا به مشغله یا هر دلیلی توانایی این کار را ندارید، انجام آن را با اطمینان کامل به کارشناسان و وکلای ما بسپارید.

جمع بندی و سوالات رفع سوء اثر چک برگشتی

در نهایت دریافتیم که چنانچه فردی نتواند مبلغ چکی را که صادر کرده در زمان مقرر در حساب قرار دهد، چک برگشت خواهد خورد. این امر در بردارنده محدودیت‌ها و محرومیت‌هایی از خدمات بانکی برای این فرد خواهد بود. لذا باید در اسرع وقت برای رفع سوء اثر چک برگشتی خود اقدام کند تا مشکلات ناشی از آن برطرف شوند.

در مقاله فوق روش‌های رفع سوء اثر چک‌های برگشتی را شرح داده و موارد مرتبط با آن را مرور کردیم. چنانچه در این باره سؤالی دارید می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه حقوقی همراه آرمانی تماس بگیرید.

شرایط جدید رفع سوء اثر چک برگشتی چیست؟

تاریخ انقضاء سوء اثر چک برگشتی ۳ سال است و برای این مدت اثر چک برگشتی در کارنامه مالی افراد باقی می‌ماند.

شیوه‌های درخواست رفع سوء اثر چک چگونه است؟

در مجموع ۶ راه قانونی برای انجام رفع سوء اثر چک برگشتی وجود دارد که در مقاله فوق آن‌ها را شرح دادیم.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

پیام بگذارید